Fremme Kreativ Tenkning i Maling og Tegning: 7 Praktiske Strategier

Fremme Kreativ Tenkning i Maling og Tegning: 7 Praktiske Strategier

Kunstner sier alltid at kreativiteten er min bærebjelke, min kilde til inspirasjon og drivkraften bak hver penselstrøk og hver strek. Men kreativiteten er ikke alltid like enkel å finne, spesielt når man står overfor et tomt lerret eller et hvitt ark papir. Derfor har jeg utforsket en rekke praktiske strategier som hjelper meg med å fremme kreativ tenkning i maling og tegning. I dag vil jeg dele noen av disse strategiene, i håp om at de kan inspirere og veilede andre kunstnere på deres kreative reise.

1. Observasjon og refleksjon: Jeg arbeider primært med digital maling, og har det ofte mitt arbeid og verktøy langt enklere tilgjengelig enn kunstnere som maler tradisjonelt.  Før jeg griper min ipad, tar jeg meg tid til å observere verden rundt meg. Jeg går på turer i naturen, besøker gallerier, eller bare sitter på en kafé og ser på folk. Observasjonen gir meg en inngangsport til en verden av inspirasjon. Jeg legger merke til detaljer som solens spill på bladene, skyggene som danser over bygninger, eller ansiktsuttrykkene til de jeg observerer. Det er som å samle små biter av visuell informasjon som senere kan brukes som byggeklosser i mine kunstverk. Etter observasjonen tar jeg meg tid til å reflektere over det jeg har sett. Hva fascinerte meg mest? Hva vil jeg formidle gjennom mitt arbeid? Denne refleksjonen bidrar til å danne en klarere visjon for det kommende prosjektet.

2. Skisseboken som dagbok: Jeg bærer alltid med meg min mobiltelefon hvor jeg har en app med en liten skissebok, og den fungerer som min kunstneriske dagbok. Jeg tegner skisser av alt fra hverdagslige gjenstander til absurde drømmescenarioer. Skisseboken gir meg muligheten til å eksperimentere, å prøve nye ideer uten presset om et endelig resultat. Det er som om skisseboken er min lekeplass, der jeg kan la kreativiteten flyte fritt. Noen ganger blir en enkel skisse grunnlaget for et større prosjekt. Andre ganger er det bare en måte å leke med ideer på. Uansett er skisseboken en uunnværlig del av min kreative prosess.

Her er en svært enkelt skisse som er finger-tegnet i appen Pocket Procreate.

Har jeg min lille ipad tilgjengelig, så kan jeg lage langt mer avansert skisse til å hjelpe meg med når jeg kommer hjem og skal sette meg ned med min større ipad.  

Her en enkel skisse laget med ipad og Apple Pencil i programmet Procreate.

3. Variasjon i materialer: En av de enkleste måtene å fremme kreativ tenkning er å eksperimentere med ulike materialer. Jeg elsker å utforske akvarell, oljemaling, pasteller, blyant og tusj. Hvert medium har sine egne egenskaper og utfordringer, og det å bytte mellom dem gir meg nye perspektiver. Å bruke akvarell kan for eksempel føles som å male med vann, mens oljemaling gir en fyldig og tredimensjonal effekt. Å eksperimentere med ulike materialer tvinger meg til å tenke annerledes, å tilpasse meg deres unike egenskaper og utforske nye teknikker.

4. Frihet til å feile: For å oppmuntre kreativ tenkning er det viktig å gi seg selv friheten til å feile. Hver feil er en lærerik opplevelse, en mulighet til å forstå hva som ikke fungerer og hva som kan forbedres. Jeg lar meg ikke skremme av en mislykket skisse eller et maleri som ikke ble som jeg hadde forestilt meg. I stedet ser jeg på feil som en del av prosessen. Det er som om de fører meg nærmere den rette veien. Noen ganger fører en feil til en uventet vending som resulterer i et spennende kunstverk.

5. Inspirerende omgivelser: Jeg har innsett at omgivelsene mine spiller en avgjørende rolle for min kreativitet. Jeg har skapt et kunstnerisk rom der jeg føler meg inspirert og komfortabel. Veggene er dekket av mine egne kunstverk og verk av andre kunstnere som jeg beundrer. Det er som en konstant påminnelse om hva som er mulig og hva som kan oppnås. Jeg har også skapt et "inspirasjonsbrett" med utklipp fra magasiner, fotografier, og små gjenstander som fascinerer meg. Å omgi meg med inspirerende ting gir meg en daglig dose av kreativitet.

6. Utforsk nye perspektiver: Jeg elsker å utfordre mine egne grenser og perspektiver. Noen ganger tar jeg et steg tilbake fra lerretet eller papiret og ser på arbeidet mitt fra avstand. Dette hjelper meg med å få en ny forståelse av komposisjonen og hvordan fargene samhandler. Jeg eksperimenterer også med å endre synsvinkelen. Hva skjer hvis jeg maler fra fugleperspektiv eller fra en lav vinkel? Å endre perspektivet kan gi kunstverket en helt ny dynamikk.

7. Samarbeid og tilbakemelding: Jeg deler ofte mine arbeider med andre kunstnere, venner og familie. Å motta tilbakemelding er en verdifull del av min kreative prosess. Det kan bidra til å avdekke aspekter ved arbeidet mitt som jeg ikke hadde lagt merke til, og det gir meg muligheten til å se kunsten fra et annet perspektiv. Jeg deltar også i samarbeidsprosjekter med andre kunstnere. Å se hvordan andre tolker samme emne gir meg innsikt i deres kreative tenkning og kan inspirere meg til å prøve nye tilnærminger.

Kreativ tenkning i maling og tegning handler ikke bare om å følge en oppskrift, men om å utforske, eksperimentere og uttrykke seg. Det er en reise der jeg stadig lærer, vokser og utvikler meg som kunstner. Jeg oppmuntrer alle kunstnere til å utforske disse praktiske strategiene og finne sine egne måter å fremme kreativ tenkning på. Uansett hvilken vei du velger, husk at kreativiteten er din mest verdifulle ressurs som kunstner, og den er alltid tilgjengelig, klar til å lede deg på din kunstneriske reise.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.