Innramming med eller uten passepartout

Innramming med eller uten passepartout

Mange galleri selger bilder ferdig innrammet, og for de som har liten tid eller anser at denne oppgaven blir for vanskelig, så er det en fornuftig løsning.   Mener du at dette bør du klare selv, så er det helt klart overkommelig å utføre.   Du må selvfølgelig ha tilgjengelig alle de ulike deler som skal til, ramme, tape, linjal, passepartout, og selvfølgelig ditt bilde. 

   Passepartout

Har du kjøpt et bilde som ikke er såkalt standard format, A5, A4, A3, A2, A1 eller A0 så må du bestille rammen etter mål.  Har du standard bildestørrelse, så kan du også bestille standard ramme og standard passepartout. 

Standard rammer med og uten passepartout finnes å få kjøpt i de fleste møbelforretninger i dag, og ikke minst hos lavpriskjeder som Rusta, Europris, Clas Olsson og IKEA.   Her får man billige rammer ferdig for oppheng, og som passer til bildene fra HareideART.

 

Hvorfor passepartout

Passepartout er navnet på den hvite kanten som omkranser bilde og som gir luft mellom bilde og rammen.  Passepartouten har også en oppgave å sørge for at kunstbilde ikke ligger direkte mot glassplaten, noe som medføre at bilde kleber seg fast i glasset.  

Ved bruk av passepartout får en et proft uttrykk, og løfter frem motivet på en unik måte. Ønsker du å benytte en særegen ramme kan det fungere godt å bruke passepartout, slik at bildet fortsatt får oppmerksomheten det fortjener. Passepartout kan også gjøre at bildet virker større enn det er, eller gjøre innrammingen enklere dersom bildet har uvanlige dimensjoner.

En kan velge både sort passepartout eller helt hvit passepartout, og de er også i handelen ulike grader på hvitfargen til passepartouten.  Svarte passepartout passer perfekt til bilder med sterke farger du ønsker å fremheve, mens vår hvite passepartout er et mer klassisk valg som gir ethvert bilde en mer eksklusiv look.

Som regel oppgir butikkene både mål på selve rammen og på innsiden av passepartoutet, slik at det skal være enkelt å finne ut av hva som passer best for deg, og det oppsettet du selv ønsker. 

Dersom du ikke ønsker å kjøpe de billige standard rammer som er i handelen i lavpriskjedene, så anbefaler jeg å kjøpe rammer og passepartout hos en spesialforretning.

 

Forskjellige dimensjoner

Når man skal bestille ramme og passepartout, så er opereres det med forskjellige dimensjoner, som det er nødvendig å kjenne til.

De forskjellige dimensjonene er Rammedimensjon, Bildedimensjon og Passepartoutdimensjon.  

Passepartout innvendig mål

Tar vi for oss passepartoutendimensjonen først, så har den en bildeåpning (innvendig åpning mål) som betegnes for innermål.   Den kan eksempelvis være for 20x 28,7 cm.   Passepartouten har også et yttermål, eksempelvis 30 x 40 cm.  

Da vil denne passepartouten passe til en rammedimensjon som er 30 x 40 cm.

Så skal bilde som vi har kjøpt passe til innermålet i passepartouten.   Bildemålet må være litt større enn innermålet til passepartouten.   I eksemplet så vil passende bildestørrelse være 21 x 29,7 cm, som er dimensjonen til standard A4 formatet.

Bildene som HareideART leverer har alle ytre mål etter standardene A5, A4, A3, A2 og A1. Det betyr at man kan bestille passepartout som passer for standard bilder, og så må passepartoutens ytre mål passe til rammedimensjonen.  

Jeg vil anbefale å bestille rammer og passepartout fra https://www.bgafotobutikk.no eller https://www.japanphoto.no/

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.