HareideART

Den økende relevansen av digitale kunstformer

I de fleste aspekter av livet i dag blir teknologi stadig viktigere i måten vi gjør ting på. Fra kjøp av mat, flybilletter, hus og biler, til å lage kunst.   Vi møter et stadig økende press for å adoptere, tilpasse og endre måten vi gjør ting på. 

Innen kunsten i dag har man begrepet tradisjonell kunst, og nå også digital kunst. Kanskje mange tenker på NFT når begrepet digital kunst blir nevnt, men digitale kunst og digital kunsttrykk sidestilles i dag sammen med tradisjonell grafiske trykk.  

Jeg tillater meg å gjengi et bilde av Nina Due, som ligger for salg hos Fineart.no

Så spør man seg om digital kunst kan være ekte kunst?  For alle nye ting som får en digital løsning, er det et visst nivå av motstand.  Dette gjør seg også gjeldende fra de som elsker tradisjonell kunstpraksis, men ofte er det uvitenhet om digital kunst som gjør seg utslag, og uvitehet om at digital kunst har mye å tilby oss alle.  Nina Due sitt bilde. «Leser», er ekte kunst.

 

Digital kunst vs tradisjonell kunst

Selv om det kan virke å være vidt forskjellige med tanke på hvordan bildene er skapt og det endelige utseendet til kunstverket, har tradisjonelle og digitale teknikker mange overlappinger. Tradisjonelt maleri krever bruk av fysiske medier og verktøy, mens digitale kunstnere bruker teknologi for å gjenskape disse effektene og å skape nye og spennende.

Det ville være en feil å tro at digitale kunstverk krever mindre ferdigheter eller tid enn mer tradisjonelle kunstformer, den største forskjellen ligger i måten du trenger å tenke på arbeidet ditt.

Tradisjonell kunst

Tradisjonell kunst har mange fordeler og ulemper fremfor digitale medier. Mange tror at en praktisk tilkobling kan gi mer av sjelen din til arbeidet ditt, og vil skape en mer taktil og interessant opplevelse for seeren. Et digitalt fremstilt kunstverk består nemlig ikke av det samme fysiske håndverk som kreves for fremstilling av et tradisjonell kunstprodukt.

Tradisjonell kunst blir også sett på som mer unikt enn digitale medier. Hvert kunstnerisk verk er helt unikt, noe som får mange til å tro at tradisjonelle kunstverk har mer verdi, økonomisk og åndelig. Tradisjonelle kunstverk involverer mange medier, som skulptur, maleri, sying, trykking og mye mye mer.  Som sådan har du muligheten til å skape og eksperimentere med tradisjonelle kunstmedier for å lage former som er unike.

Tradisjonelle kunst medier oppmuntrer også til problemløsning og allsidighet hos kunstnere, kanskje mer enn digitale kreasjoner gjør. Selv om de er allsidige, er feil du kan gjøre med tradisjonelle former som maling og skulptur ikke lett å fikse eller fjerne. Selv om dette kan virke som en ulempe, tvinger det kunstneren til å tilpasse seg, noe som ofte resulterer i spennende funn.

Et digitalgrafikk regnes som originalgrafikk når det er snakk om et originalt verk som skapes digitalt, det kan ikke være opptrykk av et eksisterende kunstverk.


Digital kunst

Akkurat som tradisjonelle kunstformer har digital kunst sine opp- og baksider. Mange av fordelene med digitale kunstformer er knyttet til tilgang, bekvemmelighet og eksperimentering. Digitale kunstmedier lar deg kombinere effekten av mange fysiske medier med én enhet. Selv om tegneenheter kanskje ikke er spesielt rimelige i utgangspunktet, betaler de for seg selv over tid.

Digitale teknologier er også mer praktiske og bærbare. Du kan bære hele kunst verktøykassen med deg nesten hvor som helst, og du vil alltid være klar til å lage. Du kan også enkelt replikere og dele kreasjonene dine. Digitale teknologier er imidlertid ukjente for mange kunstnere, så læringsprosessen kan ta litt tid.

Digital kunst er også mer tilgivende enn tradisjonelle kunstmedier. Enhver feil kan enkelt endres med et tastetrykk. Du kan slette og tegne figurer på nytt til du perfeksjonerer dem. Å tegne med et digitalt medium gir deg mye mer utforskning og eksperimentering.

Du kan prøve forskjellige teknikker og stiler, og hvis de ikke fungerer, har du ikke kastet bort materialer, og du kan bare prøve igjen. Det er ubegrensede muligheter med digital kunst, noe som er fantastisk, men som også kan føre til kreativ lammelse. Med så mange muligheter kan det være overveldende og vanskelig å vite hvor du skal begynne.

Noen purister mener også at denne brukervennligheten kan gjøre digital kunst for enkel, men dette er ikke tilfelle da verktøyene krever mange unike og noen ganger vanskelige ferdigheter og teknikker.

Å lage digital kunst av god kvalitet krever samme mengde ferdigheter, talent, originalitet, kunnskap og innsats som alle andre tradisjonelle kunstverk. Hver kunstner må lære å mestre verktøyene sine uavhengig av medium. Derfor er det rimelig å si at digital kunst kan kalles "ekte" kunst.

Dersom man med digital kunst mener bilder med et kunstnerisk uttrykk og ikke kommersiell kunst som illustrasjoner, grafisk design eller grafisk design av nettsteder, så gjelder de samme forhold for den digitale kunstneren som for den tradisjonelle.

Kunst i et hvilket som helst medium, tradisjonell eller digital,  er generelt ikke lønnsomt før du har blitt godt etablert og representert av gallerier. Selv da vil du måtte betale agenten din og galleristene for å sende deg ting til samlerne. Alle tar en del av talentet ditt.

De fleste andre kunstverk faller i det kommersielle riket og kan forhandles som en vare. Du tilbyr et produkt og behandler det som en bedrift. Husk det.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.