Min reise som selvlært kunstner

Min reise som selvlært kunstner

"Hvor studerte du?" er ofte et av de første spørsmålene en kunstner får. Men hva hvis du ikke studerte noe sted? Da er du i godt selskap. De fleste i kunstverdenen er enige om at det ikke spiller noen rolle om du er selvlært – så lenge arbeidet ditt har verdi.

Historisk sett har kunstnere gjennomgått en form for opplæring – enten ved å være lærling hos renessansemesterne eller ved å være heldige nok til å studere ved en kunstskole. Men faktum er at selvlærte kunstnere kan være like vellykkede som de som har fått opplæring, og noen ganger enda mer.

Jeg er en selvlært kunstner, og jeg begynte aktivt å male digitalt i 2019. For meg har det alltid vært en dyp lidenskap å uttrykke meg gjennom kunst. Mange av oss kan ha kunstneriske evner og talent, men uten midler eller oppmuntring til å ta det videre. For mange er det nok å ta opp kunst som en hobby og noen  ønsker å ta det videre og bli en profesjonell kunstner.  Jeg er den beskjedne kunstneren som maler fordi jeg liker det og synes det er meget hyggelig å få positive tilbakemeldinger, og av og til ei bestilling på noen av mine mange arbeider.

En Selvlært Kunstner

En selvlært kunstner er en kunstner som ikke har fått noen formell kunstutdanning. Selv om veien ikke alltid har vært lett, har jeg funnet min egen måte å navigere i kunstverdenen på. Uten formell kunstutdanning har jeg måttet finne ut hvordan jeg skal bruke forskjellige medier, grunner og teknikker uten noen veiledning. Dette har betydd at måten jeg jobber på endrer seg hele tiden – jeg har aldri hatt en fast måte å jobbe på og endrer den hele tiden så jeg ikke blir lei.

Når jeg prøver å promotere arbeidet mitt, er det første spørsmålet: "Hvor gikk du på skole, hvor har du din kunstutdanning fra?" Jeg har ikke noe svar på dette. Det andre spørsmålet er alltid: "Hvem er dine påvirkninger?" Jeg har heller ikke noe klart svar på det, fordi jeg føler at jeg er påvirket av alt jeg ser, og ikke av noen spesifikke kunstnere. Jeg har blitt rådet til å bare finne på påvirkninger fra kunstverdenen, men det gjør jeg ikke lenger.

Historiske Eksempler

Selvlærte kunstnere har eksistert i lang tid, og det finnes mange eksempler på svært vellykkede kunstnere som er selvlærte. Francis Bacon er blant de mest kjente fra det 20. århundre. I dag selges hans verk for titalls millioner dollar. 

Andre eksempler inkluderer Vincent van Gogh og Frida Kahlo. Dette var noen fra den internasjonale verden, og det finne sikker mange eksempler fra den norske kunstverden også. Her har jeg heller ingen kunnskap. 

Selvlærte kunstnere kan jobbe utenfor tradisjonelle kunstgallerier, sette opp nettbutikker og bruke sosiale medier for å få arbeid sett av titusener av potensielle kunder.

For noen kunstnere har det å være selvlært blitt en del av fortellingen. Kunstnere som den tidligere slaven Bill Traylor ble en betydelig figur innen amerikansk folkekunst og moderne kunst – uten en formell kunstutdanning. I Storbritannia begynte den korniske fiskeren Alfred Wallis å male først i en alder av 70, men hans verk har blitt en viktig del av britisk kunst fra midten av det 20. århundre. Og det finnes mange flere suksesshistorier – mange har kommet fra sosiale medier, hvor folk simpelthen legger ut arbeidet sitt.

Min Reise

Min reise som selvlært kunstner startet i 2019. Jeg hadde alltid vært fascinert av kunst, men det var først da jeg begynte å eksperimentere med digital maling at jeg virkelig fant min lidenskap. Digital kunst ga meg muligheten til å utforske ulike teknikker og stiler uten begrensningene til tradisjonelle medier. Jeg kunne eksperimentere fritt, lære av mine feil, og finne min egen unike stil.

Å være selvlært har sine utfordringer. Uten fagfellevurderinger eller ekspertkritikk kan det være vanskelig å utvikle arbeidet sitt. I stedet må du stole på familie og venner – men forteller de sannheten, og vet de hva de snakker om? Jeg har måttet finne ut hvordan jeg skal bruke forskjellige medier, forskjellige grunner og teknikker uten noen veiledning. Dette har betydd at måten jeg jobber på endrer seg hele tiden – jeg har aldri hatt en fast måte å jobbe på og endrer den hele tiden så jeg ikke blir lei.

Men det har også sine fordeler. Jeg er ikke bundet av noen spesifikke tradisjoner eller stiler, og jeg kan følge min egen kreative vei. Jeg har lært å stole på min egen intuisjon og mine egne ideer. Dette har gitt meg en følelse av frihet og kreativitet som jeg verdsetter høyt.

Å Markedsføre Seg Selv

Fra et galleri sitt synspunkt burde det virkelig handle om kvaliteten på arbeidet. Det er uklart for meg hva direktører for våre ulike kunstgallerier rundt i landet mener om selvlærte kunstnere, men Catherine Gillen, direktør for det britiske The Brownston Gallery i Devon, mener at kvaliteten på en kunstners arbeid bør vurderes over og utover om de gikk på kunstskole. Noen av våre mest suksessrike kunstnere var selvlærte. For meg handler det om en overveldende medfødt lyst til å male som tok over og fikk meg i gang.

Å markedsføre seg selv som selvlært kunstner kan være en utfordring, men det er også spennende. I dagens verden er det få ting du ikke kan lære fra komforten av din egen lenestol. Kunst har blitt langt mer demokratisk. Sosiale medier har gjort det mulig for kunstnere å nå ut til et globalt publikum uten å måtte gå gjennom tradisjonelle kanaler. Jeg har brukt plattformer som Instagram og Facebook for å dele arbeidet mitt og bygge et nettverk av følgere og støttespillere.

Tips for Selvlærte Kunstnere

Her er noen tips for å bli en vellykket selvlært kunstner basert på mine egne erfaringer:

  1. **Din nettside er ditt galleri**: Gå på nett og se på nettsidene til verdens mest prestisjefylte gallerier og kunstnere – de bruker alle nettsidene sine til å vise frem arbeidet sitt, og det burde du også gjøre. Hvis du trenger en nettside, kan Artweb hjelpe. Her finner du gratis maler du kan bruke for å komme i gang.  Eks.: https://hareideart.artweb.com
  1. **Bli med i en kunstnergruppe**: Dette kan være basert på ditt medium eller din geografi; det kan gi støtte, og dere kan samle innsatsene deres for å promotere arbeidet, for eksempel gjennom felles utstillinger og åpne studioarrangementer. Jeg har funnet stor verdi i å være del av et fellesskap av kunstnere som deler erfaringer og gir hverandre tilbakemeldinger.
  1. **Aldri slutt å lære**: En av fordelene med å gå på kunstskole er hvordan det hjelper deg å utvikle arbeidet ditt. Selv om det er få ting du ikke kan få instruksjon om på nettet, kan få YouTube-videoer erstatte fordelene ved å delta på korte kurs, som akttegning. Jeg har funnet stor verdi i å ta korte kurs og delta på workshops for å utvide mine ferdigheter og få ny inspirasjon.
  1. **Gjør deg synlig på sosiale medier**: Få arbeidet ditt sett av tusenvis av mennesker med jevnlige innlegg på nettet. Det kan ta en stund å øke antallet følgere, men hold ut. Sosiale medieplattformer vil ofte gi råd om hvordan du kan promotere virksomheten din, samt tilby nettbutikker og bedriftskontoer. Korte 60-sekunders showreels om hvordan du skaper arbeidet ditt, er populært på nettet. Jeg har funnet stor suksess i å dele prosessen bak mine verk og engasjere publikum med historiene bak hvert kunstverk.
  1. **Vis frem porteføljen din**: Å ikke være utdannet bør ikke hindre deg i å kontakte gallerier med en portefølje av arbeid. I tillegg til å se på arbeidet vil gallerister vite mer om hvordan arbeidet er skapt og hvilken inspirasjon som ligger bak. Følg med på åpne utlysninger og konkurranser; disse er ofte en flott måte å få arbeidet ditt inn i den mer mainstream kunstverdenen. Jeg har funnet stor verdi i å delta på utstillinger og konkurranser for å få anerkjennelse og eksponering.

Fremtiden for Selvlærte Kunstnere

Kostnadene ved en kunstutdanning og bekymringer for at det ikke vil føre til en god jobb, har ført til en nedgang i antall kunststudenter, samt økende frafallsrater. Det er sannsynlig at antallet selvlærte og halvveis utdannede kunstnere vil øke i de kommende årene. Dette gir håp til mange som, som meg, har valgt en alternativ vei til å forfølge sine kunstneriske drømmer.

For meg har reisen som selvlært kunstner vært en berikende og læringsrik opplevelse. Jeg har funnet min egen vei, utviklet min egen stil, og oppnådd suksess gjennom hardt arbeid og utholdenhet. Jeg håper at min historie kan inspirere andre til å følge sine kunstneriske drømmer, uansett bakgrunn eller formell utdanning.

Oppsummering

Å være en selvlært kunstner er både utfordrende og givende. Det krever utholdenhet, kreativitet og en vilje til å lære og utvikle seg kontinuerlig. Men det gir også en følelse av frihet og selvstendighet som er uvurderlig. Jeg er stolt av min reise og mine prestasjoner som selvlært kunstner, og jeg ser frem til å fortsette å utforske og skape i årene som kommer.

Så til alle dere der ute som drømmer om å bli kunstnere, men som mangler formell utdanning – ikke la det stoppe dere. Følg deres lidenskap, fortsett å lære, og del deres unike stemme med verden. Kunst handler ikke om hvor du kommer fra, men om hvor du er på vei, og hva du ønsker å uttrykke. La oss sammen fortsette å berike verden med våre kreative bidrag.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.